„Dietetyka i żywienie osób po 50 roku życia” - zdjęcie 1

 

W dniu 11 stycznia br. Seniorzy-słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku  w Rzgowie mieli okazję uczestniczyć w spotkaniu z mgr inż. Agnieszką Witucką Sobkowiak- dietetykiem i psychodietetykiem, która zaprezentowała wykład „Dietetyka i żywienie osób po 50 roku życia”.

Prelegentka rozpoczęła swój wykład od krótkiego testu  sprawdzającego. Pytania dotyczyły min. ilości  posiłków , dostarczanych organizmowi  kalorii itp.

W dalszej części nasz gość omówił jak wiele treści kryje się w pojęciu „dieta”. Było więc wyjaśnienie, że ilość spożywanych posiłków nie jest równoznaczna z ich kalorycznością. Omówione zostało zjawisko spowolniającego metabolizmu w miarę upływu lat. Zwrócono uwagę także na  sposób przygotowywania posiłków- zalecane gotowanie na parze, duszenie, pieczenie.  Dietetyczka podała też dane z rankingu diet, w którym prym wiedzie dieta śródziemnomorska i DASH. Obie te diety zalecają spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, niskotłuszczowego nabiału oraz w przypadku diety DASH – ograniczenie soli. Wspomniała też o zasadzie, którą sformułowali światowi naukowcy żywieniowi, jest to tzw. talerz harwardzki.  Założenia trendu zalecają aby na talerzu połowę posiłku również stanowiły warzywa i owoce.

„Dietetyka i żywienie osób po 50 roku życia” - zdjęcie 2W końcowej części wykładu Pani Witucka Sobkowiak powiedziała, że w żywieniu najlepiej kierować się zasadą 5U, to znaczy:

Umiarkowanie

Urozmaicenie

Uregulowanie (systematyczność posiłków)

Uprawianie ( aktywność fizyczna)

Unikanie ( nadmiaru cukru, tłuszczu, alkoholu).

Prowadząca w sposób bardzo przystępny przekazała nam wiedzę, wplatając anegdotyczne fakty ze swej praktyki oraz odpowiadając na pytania zadawane w trakcie wykładu. Było to bardzo ciekawe spotkanie dające wiele do myślenia i wprowadzenia zmian w codziennym żywieniu. 

Spotkanie zrealizowano w ramach projektu „Społeczna odpowiedzialność nauki” przy współpracy Gminnej Biblioteki Publicznej w Rzgowie z Wyższą Szkołą Kadr Menadżerskich w Koninie.„Dietetyka i żywienie osób po 50 roku życia” - zdjęcie 3

 

Galeria fotografii.