W dniu 11 stycznia br. Seniorzy-słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Rzgowie mieli okazję uczestniczyć w spotkaniu z mgr inż. Agnieszką Witucką Sobkowiak- dietetykiem i psychodietetykiem, która zaprezentowała wykład „Dietetyka i żywienie osób po 50 roku życia”.
Prelegentka rozpoczęła swój wykład od krótkiego testu sprawdzającego. Pytania dotyczyły min. ilości posiłków , dostarczanych organizmowi kalorii itp.
W dalszej części nasz gość omówił jak wiele treści kryje się w pojęciu „dieta”. Było więc wyjaśnienie, że ilość spożywanych posiłków nie jest równoznaczna z ich kalorycznością. Omówione zostało zjawisko spowolniającego metabolizmu w miarę upływu lat. Zwrócono uwagę także na sposób przygotowywania posiłków- zalecane gotowanie na parze, duszenie, pieczenie. Dietetyczka podała też dane z rankingu diet, w którym prym wiedzie dieta śródziemnomorska i DASH. Obie te diety zalecają spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, niskotłuszczowego nabiału oraz w przypadku diety DASH – ograniczenie soli. Wspomniała też o zasadzie, którą sformułowali światowi naukowcy żywieniowi, jest to tzw. talerz harwardzki. Założenia trendu zalecają aby na talerzu połowę posiłku również stanowiły warzywa i owoce.
W końcowej części wykładu Pani Witucka Sobkowiak powiedziała, że w żywieniu najlepiej kierować się zasadą 5U, to znaczy:
Umiarkowanie
Urozmaicenie
Uregulowanie (systematyczność posiłków)
Uprawianie ( aktywność fizyczna)
Unikanie ( nadmiaru cukru, tłuszczu, alkoholu).
Prowadząca w sposób bardzo przystępny przekazała nam wiedzę, wplatając anegdotyczne fakty ze swej praktyki oraz odpowiadając na pytania zadawane w trakcie wykładu. Było to bardzo ciekawe spotkanie dające wiele do myślenia i wprowadzenia zmian w codziennym żywieniu.
Spotkanie zrealizowano w ramach projektu „Społeczna odpowiedzialność nauki” przy współpracy Gminnej Biblioteki Publicznej w Rzgowie z Wyższą Szkołą Kadr Menadżerskich w Koninie.