Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych Wójt Gminy Rzgów oraz Gminna Biblioteka Publiczna w Rzgowie zorganizowali konkurs kulinarny pn. „Jajo faszerowane” skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Rzgów. Podsumowanie i rozstrzygnięcie konkursu odbyło się w dniu 16.04.2025 r. w Gminnej Bibliotece Publicznej w Rzgowie .
Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu i dostarczeniu do biblioteki potrawy w postaci jaj faszerowanych oraz zaprezentowanie jej podczas spotkania. Do konkursu zgłosiło się 9 Kół Gospodyń Wiejskich.
Celem konkursu było:
- przypomnienie oraz kultywowanie zwyczajów i tradycji Świąt Wielkanocnych ;
- wymiana doświadczeń kulinarnych wśród pań z KGW;
- aktywizacja społeczności lokalnej.
Nad przebiegiem i oceną konkursu czuwała powołana przez organizatora komisja konkursowa w składzie:
Liliana Tatara - Główny Doradca Rolny Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu- przewodnicząca komisji konkursowej
Grzegorz Matuszak - Wójt Gminy Rzgów- członek komisji konkursowej
Wiesław Czaja - Przewodniczący Rady Gminy Rzgów- członek komisji konkursowej
Wybór najlepszej potrawy był bardzo trudny, gdyż wszystkie były wyjątkowe, smaczne i pięknie przyozdobione dlatego też komisja postanowiła przyznać równorzędne miejsca dla wszystkich uczestniczących Kół Gospodyń: Koło Gospodyń Wiejskich „Barłożanki ” w Barłogach, Koło Gospodyń Wiejskich Grabienice, Koło Gospodyń Wiejskich u Zośki w Kowalewku, Koło Gospodyń Wiejskich „Osieczanki” w Osieczy Pierwszej, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Rzgowie, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Sławsku, Koło Gospodyń Wiejskich „Świątniczanki” w Świątnikach, Koło Gospodyń Wiejskich „Zastrużanki” w Zastrużu, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Zarzewie.
Wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich, które wzięły udział w konkursie otrzymały nagrody ufundowane przez Urząd Gminy Rzgów oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.